Новини

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

Посрещаме част от светите мощи на свети великомъченик
Димитрий Мироточиви Солунски Чудотворец от Гърция на 16 юли

     В навечерието на празника на митрополитския храм „Света Марина” - 16 юли, по покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, ще бъде посрещната част от светите мощи / дясната ръка/ на свети Великомъченик Димитрий Солунски Чудотворец. Светинята ще бъде донесена от архимандрит Атинагор, протосингел на Негово Високопреосвещенство митрополита на Верия, Науса и Кампания г-н г-н Пантелеймон на 16 юли в 17.30 ч. в пловдивската катедрала „Света Богородица”, от където ще тръгне литийното шествие със светите мощи до митрополитския храм „Света Марина” . Тук те ще бъдат поставени за поклонение на вярващия народ. От 18 ч. ще започне празничната архиерейска вечерня . Светите мощи ще останат в храма, който ще бъде отворен и през нощта .

         На 17 юли, когато се чества паметта на света великомъченица Марина, от 9 часа ще бъде отслужена празнична архиерейска света Литургия от Пловдивския митрополит Николай , митрополити - членове на Светия Синод на БПЦ, епископи и свещеници.

   На 17 юли вечерта светите мощи на св.вмчк Димитрий Солунски Чудотворец ще бъдат отнесени обратно в епрахията, от която са донесени.

   На всеки богомолец ще се дава икона с образа на св. Димитрий Мироточиви и памук, осветени на светите мощи.