БОГОСЛУЖЕНИЯ ПРЕЗ ВЕЛИКАТА СЕДМИЦА

БОГОСЛУЖЕНИЯ ПРЕЗ ВЕЛИКАТА СЕДМИЦА, 

които ще отслужи 

НЕГОВО  ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО

† ПЛОВДИВСКИЯT  МИТРОПОЛИТ

 Н И К О Л А Й

 

На 2 май - Велики Четвъртък - Тайната вечеря,

Утреня, Вечерня със св. Василиева Литургия от 08:00 часа

в митрополитски храм „Св. Марина”, град Пловдив

Вечерта - Св. Страдания Господни,

Последование на 12-те Евангелия от 19:00 часа

 

На 3 май - Велики Петък – Св. Страдания Господни,

Царски часове, Вечерня с изнасяне на св. Плащаница от 08:00 часа

в митрополитски храм „Св. Марина”, град Пловдив

Вечерта - от 19:00 часа Опело Христово
 

На 4 май - Велика Събота – Слизането на Господа в ада,

Вечерня със св. Василиева Литургия от 08:00 часа

в митрополитски храм „Св. Марина”, град Пловдив

Вечерта от 23:30 часа

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ПАСХА

в катедрален храм ”Успение Богородично”, град Пазарджик
 

На 5 май - ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ПАСХА

от 10:30 часа

в митрополитски храм „Св. Марина”, град Пловдив

Последование на Жениха III част в Пловдив

  Вечерта на Велики Вторник – 30 април, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив бе отслужено третото и последно за Страстната седмица Последование на Жениха. Богослужението възглави Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

Прекрасните песнопения изпълниха Високопреосвещеният митрополит Николай с духовенството и митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

 На утренята на Велика Сряда, която се отслужва по канон вечерта на Велики Вторник, Светата Църква  възпоменава помазването на нозете на Господ Иисус Христос с миро от жената-грешница, както и свикването на юдейския Синедрион за осъждане на Господа и замисъла на Юда да предаде Божествения Учител.

Кулминацията на богослужението бе изнасянето от св. Олтар на иконата на Страдащия Спасител, при което верният Божи народ, изпълнил докрай митрополитския храм,  коленичи благоговейно. На Честния образ на Господа Иисуса Христа се поклони най-напред митрополит Николай, после всички духовници и  боголюбивите миряни. 

Пред иконата на Жениха, Владиката и певците  изпяха  “Славата” на стиховните стихири, забележителното църковно песнопение на монахиня Касиана - изключителното по своята поетичност произведение на монахиня Касиана.

Снимки

Последование на Жениха II част в Пловдив

  На Велики Понеделник, вечерта на 29 април, в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай бе   отслужено Последованието на Жениха, което възглави Знеполският епископ Арсений – викарий на митрополита. 

Красивите песнопения изпълниха викарният епископ, свещениците и митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. 

По време на  Утренята, която се полага в тези дни да се отслужва вечерта, Преосвещеният епископ Арсений прочете и Синксара, духовно четиво в което се изяснява смисъла и значението на богослужението и предложената тема за 10-те девици,  която е в основата на тропара на утренята „Ето Женихът идва“.

При запяването на  светилния “Чертог Твой вижду...” от светия Олтар бе изнесена иконата с образа на Страдащия Спасител, бе поставена в средата на храма за поклонение.

Преосвещеният епископ Арсений, всички духовници и боголюбивите миряни след третото изпяване на светилния “Ето Женихът идва…” се поклониха пред иконата на Жениха.

Снимки