Новини

Последование на 12-те евангелия в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

dsc01950"Днес виси на дърво Този, Който надвеси земята над водите; с венец от тръни се увенчава Този, Който е Цар на ангелите; в лъжлива багреница се облича Този, Който облича небето с облаци, плесница приема Този, Който в Йордан освободи Адам; с гвоздеи се приковава Женихът църковен; с копие се пробожда Синът на Дева. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покланяме се, Христе на Твоите страдания. Покажи ни и славното Твое Възкресение!" /15 антифон/

При пеенето на този антифон вечерта на Велики четвъртък става изнасянето на Христовото Разпятие. Този трепетен момент е част от последованието на 12-те евангелия, които съдържат дванадесет откъса от Новия завет, разказващи за Христовите страдания.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай неговият викарий – Константийският епископ Яков възглави богослужението в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С архиерея съслужиха прот. Боян Кочев, служащият в храма свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

dsc01955Един след друг духовниците прочитаха евангелските откъси, изобразяващи в сърцата на вярващите най-трагичните моменти от историята на човешкия род - богопредателството и Христовите страдания и кръстна смърт.

След изчитане на петото поред евангелие епископ Яков и служащите с него изнесоха в центъра на храма Христовото Разпятие и иконите на изпълнените с тъга Божия Майка и любимия Негов ученик. Всички сведоха виновни глави пред израненото заради нашите грехове тяло на безгрешния Христос и величието на Голготската Саможертва.

В края на службата епископ Яков се обърна към присъстващите и припомни, че Господ бе разпнат заради нашите грехове. Той обърна внимание на това, че благодарение на тази Христова Саможертва, ние днес очакваме Неговото Възкресение с изпълнени с печална радост сърца. Архиереят отчете, че за жалост тази година е по-тягостна от други, защото както Христос страдаше на кръста, така днес много наши братя и сестри страдат от налегналата ни болест, която е за вразумление и спасение. Владиката прикани в тази нощ, dsc01994когато небето е притихнало, когато плътта на нашия Господ виси на кръста, да кажем: „Господи, чуй молитвата ни и помилвай всички онези, които страдат, които боледуват, които са в изпитания! Дай им сили, да могат да преборят това препятствие и помогни ни и разпръсни всяко зло, та да можем с мир и любов в сърцата си да пребъдем до свършека на света, прославяйки Твоето свято име!“. Епископ Яков завърши с призива в смирение да преклоним сърцата си и да сведем глави пред Разпятието и Христовата жертва и да не се помрачават сърцата и душите ни, изживявайки отново Неговото славно Възкресение.

Накрая владиката преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай над всички.