Новини

Архиерейска света Литургия и Велик водосвет за Богоявление в град Пазарджик

“Време за възраждане е - да се възродим свише, ден на въздигане е - да се облечем в новия Адам, празник на просвещението е - да се просветим божествено”!

dsc08743С тези боговдъхновени думи свети Григорий Богослов възпява светлото тържество на нашето просвещение – деня на Кръщението Господне, когато "небесата се ужасиха и цялата земя се потресе, ангелите се удивиха и цялото творение се зарадва". В този велик ден на човеците се откри Сам Триипостасният Бог – Отец, Син и Дух Свети: първо възлюбеният Син се яви в плът, кръщаван от раб, веднага Дух Свети слезе във вид на гълъб, а след това пребожественият Отец възгласи от небето, свидетелствайки: „Този е Моят Възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

По повод празника и с благословението на Пловдивския митрополит Николай в dsc08797катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена Архиерейска Василиева света Литургия от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в катедралата свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов.

Водени от духовна радост боголюбивите християни се събраха в храма, поздравявайки се с настъпилия светъл ден. На службата присъстваха и народният представител Десислава Тодорова, областният управител г-н Стефан Мирев с двамата му заместници г-н Йордан Кожухаров и г-н Петър Белчев, г-н Георги Делчев, общественици и интелектуалци.

dsc08792По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на литургията епископ Яков поздрави присъстващите и имениците и благопожела да следваме пътя към Бога, начертан ни от свети Йоан Кръстител – пътят на покаянието. Владиката увери, че следвайки по този път, сърцата ни ще се изпълнят с любов, с непоклатима вяра, с непосрамена надежда, с радост и мир и така още тук ще предвкусим райското блаженство. Той призова да издирим вечните ценности, които ни предадоха нашите деди и прадеди и които крепяха Отечеството ни, да не се поддаваме на съвременните изкушения, привързвайки сърцата си към временното, преходното.

След края на литургията при тържествено биене на камбаните всички се отправиха с литийно шествие до река Марица. От целия град хората се стичаха към водите на реката, както преди почти две хиляди години вестта за явяването на Господния Кръстител на река Йордан привличаше народа натам. Към празника се присъедини и кметът на Община Пазарджик г-н Тодор Попов. На реката епископ Яков отслужи Велик Богоявленски водосвет и извърши ритуала по хвърлянето на кръста в реката. Тази година той бе изваден от 14-годишния Димитър Спасов от град Пазарджик.

dsc08826dsc08858dsc08885