Новини

Въдворяване на нов свещеник и Архиерейска света Литургия в село Юнаците

В деня, когато светата Православна църква почита паметта на първия от учениците на Господ Иисус Христос, призван към апостолско служение – светия апостол Андрей Първозвани, енориашите на храм „Св. Възнесение“ с. Юнаците посрещнаха своя нов пастир, след кончината на преждепочившия енорийски свещеник в храма отец Лазар Нонов.

dsc06888С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик въдвори новоназначения енорийски свещеник Негово Всеблагоговейнство протойерей Йоан Иванов. Владиката връчи на новия председател на църковното настоятелство ключовете на храма и прочете полагащите се в чинопоследованието молитви. Той запозна присъстващите със заповедта на Пловдивския митрополит за назначаване на председателя и честити на жителите на селото техния нов пастир, който от днес поема техните грижи, който ще ги утешава и подкрепя, ще се моли за тях и техните семейства, който ще стопанисва и поверения му Божи дом.

dsc06910След чина на въдворяване архиереят отслужи празнична света Литургия. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, новият председател на храма прот. Йоан Иванов, свещ. Димитър Пеев – председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и дякон Николай Ангелчов.

По време на причастния беше прочетена проповед за живота и делото на свети апостол Андрей, пръв тръгнал след Христа и привлякъл след себе си и своя брат свети апостол Петър.

В края на светата Литургия епископ Яков поздрави присъстващите с празника. Той благодари на Бога, че се сподоби да представи новия свещенослужител на dsc06939осиротялото стадо Христово. Владиката призова боголюбивите християни да слушат гласа на своя пастир, да го следват, да му помагат и ревностно да участват в светата богослужба и в живота на храма, та да имат достоен отговор пред Бога. Също призова да очистваме сърцата си от страстите, да не се поддаваме на дяволските изкушения, които ни карат да страним един от други, да си нямаме доверие, да се клеветим и оскърбяваме. Той представи пред очите на вярващите живота на свети апостол Андрей, чието сърце от младини търсело Бога и щом Го открило, се изпълнило с Христовата любов и останало вярно на своя Учител до смърт. С тази любов владиката прикани да изпълваме сърцата си, да пазим светата вяра и да я изповядваме на дело – да подаваме ръка на dsc06965падналия, да виждаме собствените си грехове, а чуждите да покриваме, да утешаваме наскърбените и подкрепяме малодушните. Накрая той призова да не бъдем строги спрямо ближните си, да бъдем снизходителни към тях, та и Бог да не ни съди строго и да бъде снизходителен към нас и нашите прегрешения. След това архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име поздрави отново всички с двойния празник.

Отец Йоан изказа своята благодарност към Високопреосвещения ни митрополит Николай и към епископ Яков за тяхната бащинска благосклонност и мъдри напътствия в неговото служение. Той помоли архиерея никога да не го забравя и в молитвите си всякога да призовава Бога за милост към Христовото стадо от село Юнаците. От името на неговото семейство презвитерата на отеца и две от децата му поднесоха на архиерея цветя в знак на признателност и синовна любов.

Тържеството завърши с многолетствие.

Бог да дари новия свещенослужител с дълголетно и достойно служение!