Новини

Заупокойна молитва за загиналите воини от 27-и Чепински полк

dsc05129На 5-и октомври пред паметника, издигнат в чест на воините от 27-и пехотен Чепински полк на територията на бившите казарми в град Пазарджик, беше отбелязана 107-ата годишнина от началото на Балканската война. На тази дата през 1912 г. Негово Величество цар Фердинанд, „стъпил на владишкия трон в старозагорската църква „Св. Богородица”, заобиколен от хиляден народ, в присъствието на местното духовенство, власти, свитата му и чуждите дипломати и военни аташета, посред тържествения и оглушителен звън на всички църковни камбани”, прочита манифеста към българския народ за обявяване на война на Османската империя, в чиито предели останали много български територии след Берлинския договор от 1878 г. и повежда българските войници „напред с помощта dsc05127на Кръста и оръжието”, като призовава „Бог на правдата да подкрепи десницата ни” за освобождаване на все още поробените ни сънародници зад Рила и Родопите.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарният му Константийски епископ Яков отслужи заупокойна молитва за загиналите воини от 27 Чепински и 39 Пловдивски пехотни полкове. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в катедралата „Успение Богородично” в град Пазарджик свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

dsc05142След като бяха припомнени събитията от мобилизацията на пазарджишкия край, започнали с отслужен молебен и хода на бойните действия на полковете, започнал от тук и стигнал до градовете Драма и Сяр, пред паметника бяха поднесени цветя от зам.-областния управител на Пазарджик г-н Петър Белчев, началника на Военното окръжие в гр. Пазарджик подп. Петров, Общинска администрация Пазарджик, майор Костадин Златев, председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Пазарджик, Общинските организации на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Областния съвет на ветераните от войните, потомци на воини от полка и жители на град Пазарджик.