Новини

Водосвет в храм "Св. Възнесение" с. Алеко Константиново

dsc04827С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 29 септември, 2 Неделя след Неделя подир Въздвижение, Константийският епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи водосвет в двора на храм „Св. Възнесение“ с. Алеко Константиново. В съслужение с него бяха двамата секретари на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Иван Зяпков, служащите в катедралата на Пазарджик свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Лазар Минеков, председател на храм „Св. Арх. Михаил“ в съседното село Главиница и дякон Николай Ангелчов.

dsc04838Повод за това беше отправена покана към епископ Яков от младите жители на селото, с която горещо го молеха да дойде и потърси от Бога помощ за премахването на всички пречки, които спират възстановяването на храма, чийто ремонт започна преди няколко години.

След като отслужи последованието и отправи молитва към Бога да благослови доброто начинание на трудещите се, архиереят се обърна към дошлите с думите: „Възлюбени чада на Светата ни Православна Църква! Ето, че по Божия промисъл в днешния ден дойдох по ваша покана, да отправя молитвите си към Всеподателя Бога, щото да може да се завърши ремонтът на този дом Божи, да може да придобие благолепието, предадено му от нашите предшественици и да можем най-сетне да започнем dsc04870отново да отправяме в него нашите молитви към Бога за нас и децата ни. Няколко години душата ми страдаше, че този храм биде бутнат от нас и не биде съграден. Душата ми страдаше и аз се молех, защото знам, че не някой друг, а вие, жителите на селото, трябва да го съградите отново. Защото вашите предшественици не са чакали на никого, а са запретнали ръкавите си и кой с труд, кой с жълтиците от наниза си, кой с молитвите си са успели да съградят този великолепен храм. Страдах и се молех да можете вие, наследниците, да осъзнаете каква отговорност носим пред Бога. И ето, че този ден дойде! Петнайсетина млади души от това село дойдоха при мен и заявиха желанието си не да чакат другиго, а да разчитат на Божията помощ и със своите сили, както техните прадеди, да продължат dsc04871съграждането на храма. И както всяко богоугодно дело, всичко това беше и ще бъде съпроводено с трудности. Но сега в душите ви гори пламъкът на чистата вяра, пред която нищо не може да противостои. Затова и дойдох, за да ви кажа да не се боите, а да запретнем всички ние ръкави и да зарадваме душите на нашите покойни деди и прадеди, че това, което те са съградили с потта си, с немощта си, ние сме го опазили и както те са ни оставили храм, така и ние ще оставим на децата си храм, който да пренесат през поколенията“.

След това владиката прикани председателят на храма и църковните настоятели да дадат пред всички отчет на събраните до момента и разходваните средства по dsc04882строежа на храма. След като изслушаха и приеха отчета, жителите на селото се ангажираха кой с каквото би могъл да допринесе за изграждането на Божия дом.

Епископ Яков призова всички да проявят усърдие и засвидетелства своята готовност винаги да откликва и с каквото може да бъде от полза на трудещите се. Владиката обеща докато е архиерейски наместник на Пазарджик, след възстановяването и обновлението на храма, всяка година да идва тук поне веднъж да отслужва светата Литургия. Той сподели радостта си от това, че хората сами са го потърсили, което за него е доказателство, че не само ще издигнат храма, но и след това ще вземат дейно участие в неговия живот и той никога няма да запустее.