Новини

Архиерейска света Литургия в село Ветрен дол

dsc03141На 11 август, 8 Неделя след Петдесетница, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, викарият му - преосвещеният Константийски епископ Яков отслужи архиерейска света Литургия в църква "Успение Богородично" в с. Ветрен дол. С него съслужиха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия, свещ. Георги Пашев, председател на храма и дякон Николай Ангелчов.

Жителите на Ветрен дол с радост посрещнаха своя архиерейски наместник, който след йеромонашеското си ръкоположение в продължение на шест месеца служеше като ефимерий в селото и полагаше душата си за Христовото стадо. От цялото си сърце те се включиха в светата богослужба като отпяваха молитвените песнопения и изповядаха своята вяра.

dsc03182По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на неделния ден, разказващо дивното чудо, извършено от нашия Господ Иисус Христос, Който с пет хляба и две риби насити повече от пет хиляди души.

В своята проповед в края на службата епископ Яков благодари на Весподателя Бога, че го удостои отново да застане пред светия Престол в този храм, посветен на Успението на Пресвета Богородица. Той благодари на Владичицата на света, че само броени дни преди нейното Успение събра боголюбивите християни в този свят храм, да дойдат и й принесат хвала. Архиереят благодари и на жителите на селото за гостоприемството и любовта им, с които те го посрещат и за тяхната съпричастност към неговото служение. Владиката завърши: „Живеем в благодатните времена на Богородичния пост, когато християните принасят на най-голямата ни закрилница – света Богородица своите пост и молитва. Това са дни на изпитания, когато си проличават и истинските християни, които водят тази духовна битка и доказват на дело своята вяра. Нека благодарим на Бога за всичките Му благодеяния и за всегдашната Му помощ, без която ние не бихме могли да устоим на вражеските dsc03235нападения. Да Му благодарим и за това, че когато се улисаме и отклоним от правия път, Той, по великата Си милост, се намесва и ни връща отново в него. Защото Той иска всеки от нас да познае истината, да открие пътя, водещ към Небесата и да се спаси. Моля Бога и Неговата Майка да насочват стъпките ни винаги към храма, където с чисти сърца да принасяме славословия и хвалебствия и така заедно да вървим по благодатния и спасителен път на православната вяра“.

Накрая епископ Яков предподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.