Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

5 Неделя на Великия пост - на преп. Мария Египетска. Архиерейска света Литургия в храм "Св. вмчца Неделя" гр. Ракитово

Проповядваш на всички паднали и отчаяни, всечестна, Божието човеколюбие и силата на покаянието: как умива, очиства и просветлява грешната душа, възвежда я горе и изпълва с веселие Божиите Ангели, с които и ние с  тленни уста  зовем: Алилуия!“ (Акатист на преп. Мария Египетска)

dsc08038Велика утеха сочи на своите верни чеда Светата Православна Църква в5 Неделя на Великия постпосвещавайки този ден на преподобната наша майка Мария Египетска и окуражавайки всички със силата на покаяниетоВ истинско духовно тържество се превърна този ден за жителите и гостите на град Ракитово. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Константийският епископ Яков - викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи архиерейска Василиева света Литургия в храма на града „Св. вмчца Неделя“. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев,председателят на храма прот. Стоил Лазаров, председателят на храм „Св. Троица“ гр. Велинград ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев, прот. Станимир Минков, служащ в гр. Чепеларе и дякон Николай АнгелчовМолитвено участие в службата взе и свещеноиконом Иван Чалъмов, председател на катедралата на Велинград „Успение Богородично“, чийто смесен хор изпълни и песнопенията на светата богослужба.

dsc08099Храмът се изпълни с боголюбиви християни, дошли да съмолитстват с духовниците и да станат съпричастни на духовната радост от празника. На службата присъства и кметът на Община Ракитово г-н Костадин Холянов.

С благословението на митрополит Николай в края на утренята епископ Яков пострига в първата степен на свещенослужението – за четци на Светата Църква, двамата благоговейни мъже Асен на 40 години и Янко на 43 години от град Велинград. Те прочетоха поред посоченото от архиерея свето Апостолско четиво и облякоха благословените им богослужебни одежди – стихар и орар, символ на нравствената чистота, която трябва да се стреми да достигне в своя живот всеки свещенослужител, а и всеки православен християнин. Двамата нови четци, със запалени свещи в ръка, заеха своето място в службата и с усърдие изпълняваха възложените им дейности.

По време на причастния беше прочетена проповед върху живота и дивния подвиг на преп. Мария Египетска, извървяла пътя на покаянието, извело я от най-дълбоките дебри на греха до най-високите Небесни селения.

dsc08216В края на службата епископ Яков честити празника на енориашите и гостите на храма. Той благопожела на новопостриганите църковнослужители да бъдат достойни Христови ученици, да четат редовно Божието слово и с усърдие да служат на Светата Църква, та така да бъдат пример на всички за добронравен живот. Владиката призова да бъдем твърди във вярата и послушни на Христа, за да можем да издигаме очи към Бога и Той да извърши онова, което по нашите немощи не ни достига в духовното израстване. Архиереят завърши: „Чухме в проповедта каква е силата на искреното покаяние. Това е онзи лек, който Бог е дал на нашата заболяла от греховност душа. Той стои и чука на вратите на нашето сърце. В нас е ключът, от нас зависи дали ще Му отворим. Точно в такива благодатни дни живеем днес, когато спомняме думите на свети Йоан Предтеча: „Покайте се, защото се приближи Царството Небесно!“. Малко нещо се изисква от нас, нека не dsc08286губим времето си, нека не се оправдаваме, защото от човеците може и да скрием нещо, но от Бога нищо не остава скрито. Защото Той знае онова, което се случва в нашия ум и в нашето сърце още преди на дело да извършим греха. Нека издирим тези уж скрити грехове и ги изповядаме, та да се възползваме от дара на Светото Причастие, да може Светият Дух да влезе и в нас, да облогороди нашето сърце и така, очистени, изпълнени с любов към Бога и човеците, да посрещнем светлото Възкресение Христово, да посрещнем победата на смъртта над смъртта, да посрещнем радостта от благата вест, че от днес насетне Царството Божие е отворено за всеки един от нас. Да помним евангелските думи, че то бива грабено от насилници – нека насилим себе си в доброто, да бъдем твърди и упорити в изпълнението на Божиите заповеди, та и ние да достигнем до него“.

dsc08292Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и неговото паство.

От името на църковното настоятелство отец Стоил поднесе на владиката ръчно омесена постна пита, изказвайки своята и на енориашите при храма благодарност и синовна признателност към Високопреосвещения митрополит и неговия викарий.

От името на общинското ръководство и жителите на Община Ракитово кметът поднесе лично на архиерея прекрасен букет с цветя, изказвайки своята благодарност за всегдашната му подкрепа и съпричастност с радостите и проблемите на Общината. От своя страна владиката му благопожела достойно да води хората, които Бог е поверил на неговите плещи, по пътя на вярата и благоденствието.

Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.