Новини

Малко повечерие с първа статия от Акатиста на Света Богородица в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

dsc06737На 15-и март, в първия петък от Великия пост, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик, Константийският епископ Яков, викарий на митрополита, отслужи Малко повечерие с първата статия от Акатиста на Пресвета Богородица - боговдъхновен текст в прослава на Божията Майка. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Спас Дичев, председателят на храм „Св. Троица“ с. Динката свещ. Димитър Милков и дякон Николай Ангелчов.

dsc06758След като певците изпяха кондака „На тебе, Богородице, поборница-воевода, ние твоите раби, след като се избавихме от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да ти пеем: радвай се Невесто неневестна!“, всички застанаха пред чудотворния образ на Божията Майка в храма, където владиката прочете първата статия от Богородичния акатист. С духовна радост сърцата и устите на присъстващите викаха към бързата Застъпница на човеците „Радвай се, Невесто неневестна!“ и преклониха коленете и сърцата си пред нейното величие. След това по традиция енориаши от храма поднесоха за благословение на тях и техните семейства питки и хлябове, които накрая раздадоха на присъстващите.

След службата епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над верния Божи народ и благопожела, така щото небесното застъпничество и ходатайство на светата Дева пред нейния Син никога да не престава. „Чухме от евангелското четиво – каза още владиката, - че ние сме пръчки от Лозата на живота – Бога и че без Него изсъхваме и се предаваме на изгаряне. Защото не сме ли с Бога, грехът опустошава всичко в нас. А когато се държим за Него, пием от живителните струи на Божията благодат и даваме dsc06810плод стократен. Да пазим здраво своята вяра, да не отпадаме от Лозата, да бъдем доброплодни пръчки. А когато в сърцата си видим нещо, което ни отдалечава от Бога, да бързаме да застанем пред лицето на Бога в тайнството на Изповедта и се примирим с Него. Нека и Света Богородица приеме недостойните ни молитви, които тази вечер отправихме към нея според своите немощи и ни помага в подвига на покаянието.
 
Утре е денят, в който Светата Църква е отредила да пристъпят причастниците, първите призовани да седнат на Трапезата Господня. Моля Майката Божия за всички онези, които в утрешния ден ще вечерят заедно с Бога, тази Вечеря да им послужи за спасение, не за осъждане. Да може достойно да са се подготвили, постът им да не е бил формален, изповедта им да не е била формална, а наистина със сърце да са преминали тези малки подвизи и със сърце да пристъпят към Тайната вечеря, да получат опрощение на греховете и да се подготви душата за бъдещия свят, да бъде в блаженство райско, в мир, в покой“.