Новини

Архиерейска света Литургия за Сретение Господне в катедралата "Успение Богородично" гр. Пазарджик

     "Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля."

     Тези евангелски думи, произнесени от праведния старец Симеон при срещата му с Богомладенеца Иисус Христос, Светата Църква чете на всяка вечерня служба. Към тези думи тя насочва нашето внимание особено във втория ден на месец февруари, в деня на великия празник Сретение Господне, когато отбелязваме донасянето в Йерусалимския храм на четиридесетдневния Младенец.

dsc05293     В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, викарий на митрополита, отслужи архиерейска света Литургия в катедралния храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик. С него съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество прот. Боян Кочев и енорийските свещеници свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

     Преди началото на светата литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието и благослови принесените хляб, пшеница, вино и елей, измолвайки от Бога тяхното умножаване в света.

dsc05454     Боголюбивите християни съучастваха в молитвословията и песнопенията на службата, сърадвайки се с праведния Симеон за своята среща с Бога в тайнството на литургията.

     По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

     В своето слово в края на службата епископ Яков разказа за срещата на дивния Божи угодник свети Симеон със Спасителя на света – Господ Иисус Христос, както старецът сам свидетелства, казвайки, че най-сетне е видял обещаното му от Бога спасение. Архиереят завърши: "При превода на Божието слово, когато стигна до думите „Ето, Девицата ще зачене и ще роди Син...“ праведният Симеон изпита съмнение, както и ние днес постоянно се съмняваме. Великото чудо обаче, което се случи с него – да му се яви ангел от Небесата, да го утвърди във вярата и той да живее повече от триста години, дочаквайки изпълнението на това пророчество, е свидетелство и за всички нас за това, че Божието слово е истинно и заслужаващо доверие, че за Бога няма невъзможни неща. И както сам старецът казва, неговите очи видяха Спасението – не неговото лично спасение, а Спасението, приготвено за всички народи, които ще повярват в Него. И ние днес дойдохме в храма, засвидетелствайки своята вяра, че именно приетия в старческите обятия Младенец е Спасителят на света.

dsc05441     Затова ние, братя и сестри, сме новият, духовният Израил, който е призван да съучаства в славата на Господ Иисус Христос. Ние сме Христовите воини, които ще наследим Неговото Царство, стига само да следваме закона на любовта, на добродетелта, а именно Евангелските заповеди. Днес в дома Божий беше въведен Младенецът, Който иска всеки от нас да се спаси. Нека отворим широко и нашите сърца, та и в тях да влезе Той, да ги облагороди и изкорени от там плевелите и тръните на греха, да ги изпълни със Своята любов и така в тайната си стаичка всеки от нас да се срещне с Христос Бог и да станем наистина част от „Твоя народ Израиля, Спасителю наш!“.

     Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички.

     Празникът завърши с многолетствие.