Новини

Духовна радост в ж.р. Тракия



DSC 9146В неделя на Всички Светии бе осветен най-новият храм на Пловдивска епархия, посветен на Славното Преображение на Нашия Господ и Спасител Иисус Христос на планината Тавор.

Новият храм се намира близо до Хлебозавода - на кръстовище на ул. „Недялка Шилева” и бул. „Съединение”, в ж.к Тракия. В навечерието на духовния празник от 18.30 ч . в храма бе отслужена Празнична вечерня, възглавена от Негово Преосвещенство Константийския епископ Антоний, викарий на Средно-и Западноевропейския митрополит.

А така също гости на това тържество бяха Високопреосвещенният Плевенски митрополит Игнатий, Величкият епископ Сионий, Агатоникийският епископ Борис, игумен на Бачковската света обител, Браницкият Епископ Григорий, игумен на Троянската света обител, архимандрит Дионисий, зав. отдел Богослужебен към Светия Синод и свещениците от града. В края на вечерното богослужение владиката Антоний приветства епрахийския митрополит Николай от името на Западно и Средноевропейският митрополит Симеон, и поздрави ктитора на храма г-н Петър Манджуков, основен дарител и спомоществувател за изграждането на този величествен храм в квартала.

На следващия ден - Неделята на Всички светии, епархийският архиерей Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай бе посрещнат в ранното утро под тържественото биене на храмовите камбани. Владиката извърши чина на освещаване на храм заедно със свещениците от града. Заедно със гостите архиереи митрополит Николай отслужи и първата света Божествена Литургия в новоосветения храм.

В този квартал на Пловдив – „Тракия”, който като численост на населението сам по себе си би бил един от най-големите градове в България, до сега нямаше православен храм. Близо осемдесет хиляди души до днес бяха лишени от душеспасителната грижа, помощта и утехата, които може да им даде Православната църква. С духовен трепет и сугуба радост жителите на този квартал се бяха стекли и въпреки топлото време останаха до края на богослужението, за да участват молитвено в това велико събитие в живота на епархийската Пловдивска църква.

На архиерейското богослужение присъстваха Петър Манджуков със своето семейство, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев, кметът на район Тракия Константин Димитров, народни представители и представители на българската държавност. След края на тържественото богослужение Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай по решение на Пловдивския епархийски съвет отличи в звание „архонт на Пловдивската митрополия” основния ктитор и  дарител на храма г-н Петър Манджуков.

„Почетното звание „Архонт на Пловдивската митрополия” се присъжда за видими, доказани и направени публично достояние заслуги по подпомагане на дейността на православната църква на територията на Пловдивска епархия. Такива заслуги могат да са: изграждане на нови храмове, обслужващи духовните потребности на голямо множество миряни; ремонт и други форми на подпомагане на епархийски манастири до степен на възстановяване на монашеския живот в тях;” Днес можем да кажем – да, той изпълни обещанието си. Като гледаме красотата и великолепието на храма, можем да кажем – изпълни повече от очакванията ни. С което изпълни и високите критерии, поставени от Епархийския ни съвет. Неговото деяние е видимо, то е публично, то е от значение за много и много хиляди миряни, то прославя делото на православието като цяло. За такива дела, особено за това тук, може и е редно той да получи подобаваща награда - званието „Архонт на Пловдивската митрополия”, каза в словото си митрополит Николай.  След тържественото отличие на новия архонт на епархийската църква, владиката връчи и грамоти на всички, които са подпомогнали за благоукрасата на храма и около него, на областния управител, който дари камбани за едната камбанария на храма, на кмета на града, който също дари камбани за другата камбанария и с чието съдействие голяма Община отпусна сумата от 130 000 лева за направата на вертикалната планировка около храма, както и на Костадин Димитров, кмета на район Тракия и др.

След велегласното изпълнение на многолетствието по инициатива на кмета Костадин Димитров в двора на храма прозвучаха народни песни в изпълнение на ансамбъл „Тракия”, с което продължи и тържеството по повод новоосветения храм в квартала.