Новини

Представи се в Господа протойерей Кирил Димов

 

   dsc 8651 На  13  юни се представи в Господа протойерей Кирил Димов,  енорийски свещеник в храм „Св. вмчк Георги” в гр. Хасково. Заупокойното последование на новопредставилия се Божи служител бе отслужено на 14 юни от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений. В съслужение с викарния епископ бяха ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев, архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Антоний Енев, свещеник Златко Делчев, свещеник Серафим Дельов, свещеник Недко Евтимов и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълниха певци от митрополитският хор „Св. ап. Ерм”.  

  Опечалени близки, сродници, приятели и енориаши дойдоха в храм „Св. вмчк Георги”, за да се простят и изпратят в последния му земен път отец Кирил.  По време на заупокойното последование епископ Арсений отправи молитва за вечен и блажен покой на достойния клирик.  Викарният епископ се обърна към опечаленото събрание с думи за неговите добродетели, за вярата и всеотдайността, с които обгрижваше своите духовни чада. Архиреят  изтъкна, че човек идва от Бога и се връща при Бога, а смъртта не е краят на човешкия живот. dsc 8705

  „Целият ни живот е едно постоянно умиране и възобновяване. А какво е човекът?  Човекът е като дъх, дните му – като преходна сянка.  Повече от 30 години отец Кирил служи ревностно, обгрижващ всички свои енории и своето паство, приучавайки го във вяра, надежда и в любов. „Братя, не искам вие да не знаете за починалите, за да не скърбите, както и другите, които нямат надежда” - ни утешава светия ап. Павел. Като земни хора да поскърбим за добродетелния покойник, като вярващи, които имаме надежда за вечния живот, да не униваме,  да ни крепи надеждата в Бога и надеждата в безсмъртието, защото смъртта и гробът не са края на човешкия живот. Ние вярваме, че както Христос възкръсна, така и всички ние, които вярваме в Него, ще възкръснем за живот вечен. Защото вярваме във възкресението на мъртвите и живота в бъдещия век.”  

  От името на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, на събратята свещенослужители от града и духовната околия, клира на Пловдивска епархия и от свое име епископ Арсений изказа най-дълбоко съчувствие за тежката загуба на всички близки и  енориаши на отец Кирил.

  Протойерей Кирил Димов е роден на 7 май 1953 г.  Завършва  Духовната академия „Св. Климент Охридски” в София. На 6 септември 1987 г.  е ръкоположена за дякон, а на 14 септември същата година за свещеник от приноспаметния Пловдивски митрополит Арсений. Започва своето служение на Бога в храм  „Св. Георги” в димитровградския квартал Черноконево. Дълги години служи ревностойно и всеотдайно в храм „Св. вмчк Георги” в Хасково и близки до града енории.

  Бог да го прости!  Вечна и блажена да бъде паметта му!