Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Архиерейска св. Литургия на Неделя на Всички български светии в гр. Пазарджик

 

   dsc05798  Във Втора Неделя след Петдесетница Светата Църква почита паметта на Всички български светии – светите Божии угодници, просияли на небосклона на светостта от българския род. В този празничен ден с благословението на Негово Вископреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков възглави архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Успение Богородично”  в Пазарджик. В съслужение с него бяха протойерей Боян Кочев, енорийският свещеник Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов.

  Храмът се изпълни с млади хора и малки деца, които съучастваха в духовната радост от празника, в молитвите и песнопенията на светата богослужба. Всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“. По време на Причастния беше прочетена проповед за българските светии, търсили с цялата си душа Бога и удостоили се да застанат Нему отдясно. Много от енориашите пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и бяха изповядали греховете си. dsc05876

  В края на литургията епископ Яков разказа как след възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. още на следващата година Светият Синод на БПЦ постановява втората неделя след Петдесетница да бъде обявена за празник на Всички български светии и в този ден да се отдава чест на всички просияли българи. Архиереят призова да следваме родните светии не с думи, а с делата си.

 dsc05875 „Българските светци, знайни и незнайни, с делата си засвидетелстваха вярата си в Бога, отстояха дори до смърт истините на православието и с кръвта си съхраниха Светата Църква, за да я предадат на нас. И Бог ги показа като истински светилници, като чисти съсъди на Божията благодат. Няма светителски чин, в който да няма български светии – светители, преподобни, мъченици. И днес те предстоят пред Престола на Вседържителя Бога и чакат от нас само да ги призовем на помощ и веднага с готовност откликват на търсещите тяхната подкрепа. Да викаме към тях, братя и сестри, от цялото си сърце, та това българско небесно воинство да измоли от Христа спасение за нашите души.

  Ето че отново се намираме в тези най-благодатни за това дни – дните на светия пост, в които всеки да погледне в сърцето си и издири и изгони от там и най-малката нечистота. И днес Бог удостои мнозина да седнат на Неговата трапеза. Който пък не е успял, да скъпи времето и в оставащите дни с усърдие да пости, да си спомни своите грехове и ги изповяда пред лицето на Бога. Така в Тайнството на Светото Причастие и ние да предвкусим небесната радост, която предстои да усетят душите на праведниците. Два са пътищата пред нас – пътят на спасението и пътят на осъждането. Нека всеки от нас си даде сметка на кой от тях стои и със страх Божи, с вяра и любов да тръгне след Христа и Неговите угодници“.

  В края на богослужението епископ Яков поздрави всички с празника и преподаде архипастирския благослов  на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.