Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Богослужебна прослава на св. Лука архиеп. Кримски и Симферополски в Пловдив

dsc 7647

     С  голяма духовна радост богоспасяемият град Пловдив почете и прослави на 11 юни дивния Божи угодник, светител, изповедник, мъченик,  хирург, човеколюбец и чудотворец - св. Лука, архиепископ Кримски и Симферополски.  По неизказаната Божия милост частица от неговите свети и чудодейни мощи украсява и изпълва с благодат  митрополитския храм  „Св. вмчца Марина”. 

  На този светъл празник Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави съборна архиерейска св. Литургия. Преди началото на богослужението владиката се поклони на мощите на Кримския чудотворец, поставени в центъра на митрополитския храм в богато украсена мощехранителница във формата  десница, с която св. Лука сякаш невидимо благославя пристъпилите за поклонение.  С владиката съслужиха Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Константийски Яков - викарии на митрополита, Негово Високопреподобие архим. Висарион, игумен на манастира „Св. Троица” на Кръстова гора и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при митрополията, архиерейските наместници: ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев – на Хасковска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – на Асеновградска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков – на Ивайловградска духовна околия,  свещеноиконом Атанас Манолов – на Панагюрска духовна околия, свещеноиконом Любомир Траянов - на Пещерска духовна околия, свещеноиконом Марко Марков – на Карловска духовна околия, свещеноиконом Васил Кашоров, свещеноиконом Виктор Христев,  храмовото духовенство, свещеници от града, митрополитският протодякон Илиян Александров, митрополитският дякон Ангел Ангелов и дякон Ангел Данаилов. Радостта на духовното тържество бе усилена от прекрасните песнопения, изпълнени от митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. dsc 8180

  Много благочестиви християни дойдоха в този празничен ден да съучастват с молитви в благодатта на светата Литургия и се поклонят с душа и сърце на светите мощи на небеснопросиялия праведник. Те обсипаха с цветя иконата и мощехранителницата, а сред тях имаше и такива, получили изцеление след благодатното застъпничество на Кримския Чудотворец. В края на богослужението Високопреосвещеният митрополит Николай се обърна към верния Божи народ с вдъхновено слово за сияещия в святост образ на св. архиепископ Лука. Владиката припомни мъченическия житейски път, безкрайната вяра и любов и многобройните чудеса, случили се и приживе, и след успението му.

 dsc 8314По времето на комунизма от ухо на ухо върви една мълва - за хирурга-архиепископ. Той поставял болния на операционната маса, прочитал над него молитва, прекръствал себе си, лекарите, сестрите или с йод помазвал мястото, където трябва да се реже и след това хващал скалпела. И неговите операции винаги били сполучливи: слепите проглеждали, обречените се съживявали. И всички  се чудели - науката ли помага, или Бог, заради Когото в онова време преследвали и убивали?

  На пожълтелите снимки от съветско време може да се види облечен в расо старец с дълга посивяла коса. На гърдите - с иконичка, панагия. Този човек е бил едновременно и епископ, и  съветски професор. Повече от четиридесет години е прекарал във времето на съветския комунистически режим. По неговите книги са учили  и учат поколения  хирурзи. Хората били поразени от вида на хирург в расо. Пропагандата трябвало да се бори срещу очевидното - вярата и науката са съвместими.

  Именно този ярък пример и въплътител на Христововата любов и служение на ближния като духовник, както лекар- медик, днес прославя и възпява Светата Христова Църква – дивният в своите подвизи светител Лука, архиепископ Симферополски, Кримски пастир и чудотворец.” dsc 8364

 Митрополит Николай описа колко тежък е бил живота на архипастиря, лекаря, монаха, човеколюбеца, мъченика, изповедника на вярата - св. Лука, прекарал 11 мъчителни години в затвори, арести и заточения, но въпреки това с неотслабваща Христова любов не престанал да лекува и да служи на Бога. Архиереят обърна внимание на многобройните случаи на чудотворство след блаженото му успение на 11 юни 1961 г. 

 dsc 8345Много болни, които се покланяли на гроба на Владиката Лука, по молитвите му получавали изцеление. Чудесата не престават и днес.  И по Божия милост ние сме духовно обдарени с частица от неговите благодатни свети мощи, която се покои в нашия митрополитски храм. Мощи, които са източник на велика утеха, здраве и благо за всички нас. Мощи, които са надежда за болните и страдащите и утеха за нищите духом и маломощните” – добави митрополит Николай. Архиереят поздрави всички с големия празник, благослови ги и благопожела по молитвите на св. Лука и неговото благодатно застъпничество пред Бога благоденствие, мир, здраве и душевно спасение.

 Духовното тържество завърши с многолетствие, което провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров. dsc 8472

  Дълго след края на богослужението верният Божи народ остана в храма, за да се поклони на светинята.  Мощите на св. Лука бяха дарени на Пловдивска света митрополия и на православните българи от Руската православна църква в отклик на молбата на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай. Те бяха посрещнати изключително тържествено на 22 октомври 2016 г. и оттогава до днес благославят и Пловдивска епархия, и цялата българска земя.