Новини

Рождество Христово в град Пазарджик

 

  dsc04921  Дева днес ражда Свръхестествения и земята поднася на Непристъпния пещера; ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътуват, защото заради нас се роди Младенец – Предвечният Бог“

  Така светата Църква възпява в днешния празничен ден изпълването на пророческото предсказание, че „Девицата ще зачене и ще роди Син“ и чества славното Рождение на Спасителя на света – Господ Иисус Христос. По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралния храм „Св. Успение Богородично“ в  Пазарджик беше отслужена празнична архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха  секретарят на околията протойерей  Боян Кочев и свещеник Димитър Попов.dsc05050

  От ранно утро хората заприиждаха в храма, за да принесат своите молитви на Рожденика за своето и на близките си телесно здраве и душевно спасение. Много от тях пристъпиха със страх Божи, вяра и любов към светите Тайни, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и се бяха примирили с Бога в Тайнството на изповедта.

 В края на службата епископ Яков прочете Патриаршеското и синодално Рождественско послание и поздрави благочестивите християни със светлия празник на Христовото Рождество. Той благопожела на всички все така бодро и  непоклатимо да отстояват истината на православната вяра, от дълбочината на сърцето си всеки да се радва, че Христос се роди, за да ни остави закона на любовта, да отвори за нас Царството Божие и ни дарува вечен живот.

  dsc05061За деня на Христовото Рождество църковното настоятелство при катедралния храм бе подготвило празнична торта се от 180 парчета. С нея се отбеляза и края на честванията по повод 180-та годишнина от построяването на храма, които продължиха през цялата година. Епископ Яков прочете молитва за благословение на храната и призова Божията милост над живеещите в Пазарджик и Пазарджишка духовна околия. Той прикани всички деца, дошли в този ден в Божия дом, да духнат заедно свещичките на тортата, след което всеки получи по парче от нея.

  Едновременно с раздаването на нафората владиката подари за благословение по парченце от свети Серафимови сухари, донесени от честни поклонници от Дивеевския манастир.