Новини

Архиерейска света Литургия за ✝ 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение в село Дорково

dsc02402

       Денят 29-и октомври, ✝ 7 Неделя след Неделя подир Въздвижение, се превърна в истински празник на православието в родопското село Дорково. Във величествения Божий дом, посветен на светия пророк Илия, беше отслужена архиерейска света Литургия по повод реставрацията на външната част от храма. С благословението на Пловдивския митрополит Николай светата служба беше възглавена от Константийския епископ Яков, втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Александър Георгиев, служащите в град Велинград ставрофорен свещеноиконом Антон Добрев, председател на храм „Св. Троица“, свещеноиконом Ангел Терезов, председател на храм „Св. Георги“, свещеноиконом Иван Чалъмов, председател на храм „Успение Богородично“ и служащите в пазарджишката катедрала „Успение Богородично“ свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие в службата взеха прот. Стоил Лазаров, председател на храм „Св. Неделя“ гр. Ракитово и свещеноиконом Георги Марков, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Костандово.

      От ранно утро верният Божи народ се събра в храма, за да посрещне архиерея. Сред хората беше и кметът на Общинаdsc02541 Ракитово г-н Костадин Холянов, който лично поздрави с „добре дошъл“ владиката под съпровода на духова музика. На службата присъства и кметът на село Дорково г-н Николай Ковачев. През време на литургията вярващите отправяха своите молитви ведно с духовниците за своето и на своите близки телесно здраве и душевно спасение. С едно сърце и едни уста всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

    В своята проповед в края на литургията епископ Яков благодари на духовенството от района на Чепинското корито за единомислието, в което пребивават и за това, че днес те се събраха всички наедно, за да възпеят Всеподателя Бога за безчислените Му благодеяния към нас. Той припомни думите на Светото Писание, които ни свидетелствуват „колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно...“. Владиката разказа дивното житие на Божията невеста света Анастасия Римлянка, чиято памет се отбеляза на този ден и завърши: „Господ казва: „Който Ме прослави, и Аз ще го прославя!“. Светата мъченица прослави с живота си Бога и след кончината й, Той прослави нея с безброй чудеса. Но тя доказа, че славословието на Бога се прави не толкова с уста, колкото със сърце. Така и вие, жителите на този нелек район доказахте, че и днес човек с делата си може да слави Бога. Виждайки благолепието на храма отвън, човек не може да не се изпълни с радост. Но аз няма да благодаря на вас или на градоначалника ви за добрините, за да не ви отнема небесната награда. Нека благият Бог преизобилно дарува на всеки, който е дал частица от себе си за възстановяването на Божия дом, нека ви дарува крепката вяра на света Анастасия, нека ви огради със Своето благословение и ви даде здраве, дълголетие и в крайна сметка вечен живот в Царството Небесно“.

    Архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и призова всички ние да отправяме към Бога молитвите си един за други и така в единомислие да вървим по пътя на спасението.

 dsc02617   От името на църковното настоятелство и миряните свещ. Александър Георгиев благодари на владиката за молитвите и подкрепата, които той непрестанно принася за тях, като му поднесе саксия с живи цветя. Той изказа своята и на своите събратя единомислие и вярност към свещеноначалието на Светата Пловдивска епархия. Отец Александър подари на кмета на Общината г-н Холянов икона с образа на Божията Майка в знак на признателоност и благодарност за усилията и помощта при възстановяване външното благолепие на храма.

   От свое име и от името на Общинската администрация г-н Холянов поздрави владиката и му поднесе скромен подарък в знак на признателност за всегдашната му съпричастност към болките и радостите на хората от региона.

    Празникът завърши с многолетствие, изпято от всички.