Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Богослужебна прослава на св. Баташки мъченици в храм „Св. Неделя” в Батак

  dsc 1950       По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 17 май, когато Светата Църква чества Събора на св. Баташки мъченици, Високопреосвещеният Великотърновски митрополит Григорий възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. Неделя” в Батак. dsc 2017

         В съслужение с него бяха Констатийският епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Видинския митрополит, архимандрит Евтимий от Видинска епархия, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, духовните надзорници ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев,  архиерейските наместници ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - на Асеновградска духовна околия и свещеноиконом Любомир Траянов - на Пещерска духовна околия, протойерей Антоний Кумпете от Украинската православна църква – Московска патриаршия, свещеници от епархията и митрополитският протодякон Илиян Александров.

  dsc 2504    Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

     По време на богослужението митрополит Григорий  разтълкува литургийното Евангелие. Той призова всички да размишляват непрекъснато върху Словото Божие и денят на всеки да започва с него, защото „животът минава като пясък между пръстите, а това е слово на Вседържителя, Творецът на всичко видимо и невидимо” и ако ние не се вслушаме и не спазваме Неговите указания, греховността и алчността на човека ще го доведат до житейски крах.

      Митрополит Григорий призова също всички да мислят критично, когато слушат потока от новини,  и да внимават, тъй като „борбата за глобално общество е борба за подготвяне на пътя към  антихриста, за да може при появата му всички да му се поклонят.” „Да не се замъгли съзнанието ни трябва да четем словото Божие и да помним, че Богочовекът Иисус Христос, второто лице на Светата Троица, Е винаги сред нас и ни напътства, стига да отворим душите и сърцата си за Него.” Великотърновският митрополит обърна внимание и на многото секти, които се появиха в страната ни и нежеланието на институциите да въведат православно вероучение в училище. Той призова повече деца да се насочат към двете духовни семинарии и Православната академия, „защото в днешно време някои не искат да имаме вярата, стремежа към Бога,  духовна просвета и българско самосъзнание”.dsc 2556

     В края на светата Литургия Константийският епископ Яков се обърна към верния Божи народ със слово за мъките на светите Баташки мъченици и за многото деца, убити при Баташкото клане, които нарече „невинни душици, ангели”.  „Баташките Божии угодници стоят пред престола Божий, защото мъченически запазиха Светата Православна вяра” – каза още викарният епископ.  От името на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай  епископ Яков изказа неговата благодарност към Великотърновския митрополит Григорий за духовната подкрепа, както и към всички присъстващи, дошли да почетат паметта на светите Баташки мъченици.  Епископ Яков преподаде и архипастирския благослов на първойерарха на Пловдивска митрополия. 

     Многолетствие провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров.