Новини

Архиерейска св. Литургия в Четвърта Неделя от Великия пост в Ракитово

        В  Четвърта Неделя от Великия пост, когато Светата Църква почита паметта на преподобния наш отец Йоан Лествичник, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – втори викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в храм "Св. вмчца Неделя" в гр. Ракитово. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Стоил Лазаров и свещ. Александър Георгиев, председател на храм „Св. пр. Илия“ в с. Дорково. Молитвено участие в службата взе и свещеноиконом Георги Марков, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ - гр. Костандово. 

         Много от жителите на град Ракитово дойдоха в храма, за да посрещнат своя архиерейски наместник за пръв път след епископската му хиротония. С едно сърце те изповядаха Символа на вярата и казаха Господнята молитва "Отче наш...". Някои от тях пристъпиха към Светото Причастие, след като се бяха подготвили усърдно с пост и молитва и бяха потърсили от Бога прошка за съгрешенията си в Тайнството на изповедта.

     В своята проповед епископ Яков припомни днешното Евангелско четиво. Той обърна внимание на необходимостта от оделотворена вяра, като каза: "Бащата измина дълъг път, преодоля всички пречки и пристъпи към Христос, подтикван от бащина любов. Когато любовта му се съчета с вярата в Бога, той получи желаното – здраве за своето чедо. Да пазим светата си вяра непоколебима и установеното от светата Църква ненарушимо, да обичаме ближния си не само с думи, но и на дело. Чистата вяра, съчетана с добри дела, привлича Божията милост. Още нещо важно ни посочва днешното Евангелско четиво – без пост и молитва не можем да победим бесовете, не можем да се освободим от оковите на греха, които ни омотават. Затова нека пазим според силите си поста и това ще бъде едно от малките стъпала от лествицата на добродетелите, които ще ни изкачат в Небесното Царство“.

     След края на богослужението  епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай на председателя на храма прот. Стоил Лазаров и неговото паство.

     Празникът завърши с многолетствие.