Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия
Пловдивска Света Митрополия

Новини

Мощите на св. Лука Симферополски в Ивайловград

dsc 3674          Една велика светиня - частица от благодатните мощи на св. Лука Симферополоски, които озаряват митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в Пловдив, благослови и жителите на Ивайловград по случай празника на града на 14 февруари. На този ден, когато Църквата чества Успението на св. Кирил Славянобългарски, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, донесе светинята и отслужи архиерейска св. Литургия в храм „ Св. Преображение Господне” в Ивайловград. С владиката съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев,архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков – архиерейски наместник на Ивайловградска духовна околия, свещеноиконом Виктор Христев, свещеник Здравослов Проданов, председател на храма, храмовото духовенство, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни ангелогласно митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент Георги Радев.     dsc 3675


       Стотици благочестиви християни, сред които и кметът на града Дияна Овчарова, присъстваха на светата богослужба, за да съучастват молитвено в духовното тържество и се поклонят с вяра и любов на мощите на Кримския чудотворец, просейки неговата помощ и закрила. Мощехранителницата бе поставена пред иконата на светеца в храма и украсена с прекрасни цветя.

По време на Причастния канон свещеник Георги Маргаритов се обърна към верния Божи народ със слово, в което каза:


dsc 3813     „И днес има твърде много синове и дъщери, които напускат бащиния дом с намерение да заживеят свободно и охолно. В повечето случаи тяхната история е същата, каквато е на евангелския Блуден син. Те прахосват здравето и младините си, прахосват и парите, които са взели от родителите си, и за тях също настъпва телесен и духовен глад. Спасителят твърде добре е знаел, че не всички синове, които са излезли от дома на баща си, се връщат пак с разкаяние в него. Повечето такива блудни синове завършват или с пълно отчаяние, или в затвор, болница, приют за недъгави или дори на бесилката. Но Той е искал да представи нагледно, че пътят към бащиния дом никога не е закрит, че въпреки грубостта, егоизма и разврата в света, в него има и любов и тя побеждава всичко. И Бог, Който е любов, не забравя никога Своите заблудени чеда и винаги ги чака с разтворени обятия да се върнат към Него. Бог, без да гледа нашите грехове, е готов пак да ни приеме, стига само да се разкаем.”dsc 3796


     Знеполският епископ Арсений с радост изпълни послушанието от правоправящия архиерей на епархията и отличи с офикия „протойерей” дългогодишния енорийски свещеник Здравослав Проданов, който наскоро премина горнилото на изпитания, преодоляни успешно с Божията помощ, милост и закрила.


     След края на светата Литургия всички, присъствали на богослужбата, се отправиха към центъра на града в тържествено литийно шествие. Най-отпред вървяха младежи, облечени в красиви български гвардейски униформи, следвани от духов оркестър и благодатните мощи на св. Лука Симферополски. Деца в народни носии разпръскваха цветя пред тях.


  dsc 4235  На централния площад Знеполският епископ Арсений отслужи благодарствен молебен отправи молитва към Всеподателя Бога да даде мир и безметежие, здраве, успехи и Божието благословение над всички жители на богоспаяемия Ивайловград. След края на молебена епископ Арсений се обърна с приветствено към стотиците присъстващи, в което ги насърчи да търсят винаги Божията закрила, да не се поддават на страха и да не тичат подир временни ценности като благополучие на всяка цена, защото то е преходно.


     „Само неизказаната Божия милост може да избави хората от всяко зло. Но когато вярата отслабне, когато любовта е изстинала, когато духовния плам е угаснал и когато човешкото сърце изнемогва от ударите на греха и се увлича от съблазънта и тича по хлъзгави пътища, когато злото е всекидневие, а доброто рядкост, тогава е неудържима Божията десница и изпълним е Божият съд над онези човеци, които са забравили Божият закон, правда и милост.


     Живеем във време, когато страхът придобива епидемичен характер. Ние действително много се страхуваме. Боим се да не заболеем, да не бъдем излъгани, да не пропуснем нещо. И точно заради тази психология, човекът, устремен към днешното благополучие, се оказва изключително уязвим. С помощта на страха се постигат много цели – политически, лични и всякакви. Днес нашата молитва е да ходим спокойни под покрова на Бога, да имаме повече благост и търпение в отношенията, повече любов помежду си, за да имаме по-малко изпитания и несгоди в живота си. Бог е снизходил с безкрайното си човеколюбие към вас – жителите на Ивайловград, имайки възможността да се поклоните на една велика светиня в православния свят - частицата от светите мощи на  Св. Лука Симферополски. Бог да запази всички вас от всяко зло и ви дарува благословени успехи. Бог да ви благослови!” – каза още епископ Арсений, който преподаде архипастирският поздрав и благослов на жителите на града от правоправящия архиерей на епархията - Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.dsc 4289


   dsc 4309  По време на многолетствието, провъзгласено от дякон Ангел Ангелов, стотици бели балони полетяха над площада, пуснати от деца, изучаващи православие в училище.


    По стара българска традиция за урожай и изобилие Знеполският епископ Арсений и кметът на Ивайловград Дияна Овчарова зарязаха лозата, посадена в центъра на града – един от символите на прочутия си с лозята си винарски край.