Top Line
JA slide show
Празничен концерт по случай 10-та годишнина от интронизацията на Пловдивския митрополит Николай

     dsc 1462Тържествен концерт по повод  на 10-та годишнина от интронизацията на Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай бе изнесен в залата на Драматичен театър „Н. О. Масалитинов” на 11 февруари в Пловдив. Събитието бе организирано от Пловдивска митрополия и Гражданска инициатива „Славяни”. Скъпи гости на това духовно тържество бяха Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, Негово Величество Симеон Втори, митрополити от Светия Синод и епископи  на Българската православна църква,  Борисполски и Броварски митрополит Антоний от Украинската православна църква - Московска патриаршия, митрополитът на Дидимотихо и Орестиада Дамаскин от Гръцката православна църква, представители на братски поместни църкви, много свещеници и монаси от епархията и страната, както и стотици миряни, дошли да засвидетелстват своята  обич и признателност към  своя архипастир – Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.   


  dsc 1491   Зрителите видяха и се насладиха на много прекрасни изпълнения. Концертът бе открит от изключителния хор при храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец”- Подворие на Московския и на цяла Русия  патриарх Кирил в София с диригент Василена Ченова – Стефанова, който изпълни „Тропар на Св. Лука Симферополски”,  „Тропар на Св. Серафим Софийски Чудотворец”,  „Трисвятое. Разпев от 17 век” и „Достойно есть”. Тържеството продължи с ангелогласното пеене на хора при храм „Св. Възнесение Господне” в Пловдив с диригент Дорис Хофман, които благоговейно изпълниха „Слава и нине Единородний”  и „Спаси, Боже, люди твоя”.


    Клавирно трио  „Пълдин”  от НУМТИ „ Добрин Петков” в състав Николай Маринов - пиано, Стефан Хубенов - цигулка, Зиад Касем - виолончело  с преподавател и ръководител Детелина Маринкева очарова зрителите с „Салю дамур” на Елгар и  „Ръченица” от сюитата „Тракийски танци” на големия наш композитор Петко Стайнов.dsc 1505


      След тях на сцената излезе прекрасния Хор на Пловдивските момчета „Стефка Благоева” с  диригент Милка Толедова. В клавирен съпровод на Юлия Петрова малките певци накараха  още с първата си песен всички да запеят с тях, защото започнаха с „Де е България?”, известна и като „Питат ли ме де зората” по стиховете на народния поет Иван Вазов, песен, обичана от всяко българско сърце. Малките очарователни артисти представиха още dsc 1511 „Приспивна песен” на  Шуберт и „Светът е хубав, светът е чудесен” на Х. Агасян, преди да пожънат продължителни и заслужени овации.

Александра Тотева от НУМТИ „Добрин Петков” изпълни виртуозно на маримба произведение на Емануел Сежорне.   


    Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев” с диригент Цветан Цветков поздрави Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и всички присъстващи  с три прекрасни акапелно изпълнени български песни.


     Краят на празничния концерт бе за талантливите певци и танцьори от Фолклорен ансамбъл „Тракия” с главен художествен ръководител и хореограф  проф. Даниела Дженева. Те представиха виртуозно истинска феерия от цветове, песни и танци от Тракийската равнина, а изпълненията им не оставиха нито един от зрителите безразличен.dsc 1584


      Кулминацията на тържеството настъпи когато всички участници в концерта излязоха заедно на сцената. Водещият Теодор Данчев се обърна с благодарствени думи към арихипастиря на Пловдивска епархия, а веднага след тях отекна силно и вълнуващо: „На многая лета!”, изпълнено от малките и големи певци и артисти и от всички присъстващи в залата.  Цветя бяха поднесени на Негово Светейшество патриарх Неофит, на Негово Величество Симеон Втори и на Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, който развълнуван каза:


    „И нам, и всем вам – многая и благая лета.  Този искрен детски поздрав достигна до сърцето ми и върна мисълта ми в моето детство – тогава, когато бях като тия деца, и когато моята покойна баба ме водеше на църква. В храма в неделния и празничен ден търсех сред народа да видя някое дете – и нямаше. Недоумявах какво ще стане с нашата църква, когато възрастните си отидат. Невъзможното за човека е възможно за Бога. Бог благоволи щото църквата ни да се изпълни с деца. Деца, които Бог е поставил на пътя на вярата, на доброделта, които са нашето достойно бъдеще, бъдещето на България.  Вижте, Ваше Светейшество, Ваше Величество, какъв народ Бог е дарил на България!  Какъв народ Бог е поверил на Вас, на Вашите грижи, народ достоен, народ православен, благословен от Бога. Народ, над който Бог е излял толкова много талант. Често чуваме „България търси талант”. Ами ако търси, да дойде да ги намери в Пловдив в изобилие!

Благодаря преди всичко на Всеподателя Бога, който по Своя благ и спасителен промисъл преди 10 години ме постави на Пловдивския митрополитски престол и не ме изостави нито за миг. Благодаря на Бога, че ме е дарил  с такова Христолюбиво паство – верен Божи народ, освещен клир и достойни миряни, които познават своя пастир и вървят след него. Благодаря на Бога, че ви имам. Моля се за вас, благославям ви и моля Бог да ви дари с много още благословени успехи.


    dsc 1633Благодаря на Ваше Светейшество, Ваше Величество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства за това, че дойдохте в тия празнични дни, че зачетохте моя скромен труд в тия десет години, години на Божията милост, проявена към мен.Благодаря Ви за молитвите, които възнасяте, благодаря ви за помощта, която ми оказвате, благодаря Ви за това, че сте всякога с нас. Знайте, че и ние сме с Вас, възнасяме молитви Бог да Ви дари с благодатно дълголетие, здраве, сили и благопреуспяване във високоотговорните служения, които Бог е промислил да възложи върху Вас. Молим се тази отговорност да е за Вас „иго благо, бреме леко”, служението Ви – душеспасително и угодно Богу.


     Благодаря на г-жа Недка Чолакова, завеждащ Културно-просветния отдел на Пловдивска митрополия, благодаря и на малките, и на големите за прекрасните изпълнения, с които ни утешихте, вдъхновихте и възрадвахте.


    На всички вас, обични мои чеда, отечески и вседушевно благодаря и благопожелавам благоденствие, здраве и душевно спасение. Амин.”

 

         На многая и благая лета, Високопреосвещени Владико! 

 

Изработка от artWeb.bg