Новини

Писмо до Българския патриарх Неофит от арх. Георги Бакалов председател на САБ

ДО

НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО

НЕОФИТ ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваше Светейшество,

   Пловдивският апелативен съд взе решение, творческата база „Св.Св.Кирик и Юлита“,изградена от Съюза на архитектите в България (САБ), да бъде предадена на Пловдивска митрополия. Изпълнението на съдебното решение се извърши от частен съдия - изпълнител на 11.09.2014 г., като нареждането на съдия-изпълнителя е да се демонтира скелето в църквата, също изградено от САБ, за извършване на реставрационни и ремонтни дейности. Демонтажът на скелето ще възпрепятства възможността за реставрация на храма.

   Умоляваме Ваше светейшество да се вземат мерки за

запазване на църковния храм „Св. Петка (Параскева)“, който е паметник от национално значение и за първи път е построен в 13-ти век от тамплиерите, по-късно е разрушаван и възстановяван, но са останали знаци с малтийски кръстове, фрески с кръстоносци, слънца, шестоъгълни звезди и други символи.

   САБ е вложил значителни средства за реставрация на над 40 икони от иконостаса, 6 от които са на Захари Зограф, които надлежно са предадени от нас в музея на Пловдивска митрополия по опис. Част от фреските са свалени по специализиран проект, реставрирани са от специалисти по договор със САБ и стоят на съхранение в залите за обучение в комплекса, който е светски по функция, но манастирски по визия. Останалите фрески са в лошо състояние и също подлежат на реставрация, както и покривът. Той постоянно е ревизиран, но за цялостно решение са необходими спешни мерки и финансиране.

   Считаме че е наш дълг да Ви сезираме, тъй като става въпрос за историческа ценност и не бихме искали този храм да последва скандалната съдба на пловдивската църква „Св.Марина“, облепена с тапети, имитация на фрески.


С почитание и молитва за крепко здраве и дълголетие,

арх. Георги Бакалов

председател на САБ
Formulyar10001