Храмове

Храм ”Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, кв. "Христо Смирненски" - град Пловдив

DSC 0783aaa

Най-новият храм в Пловдив  - „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в кв. „Христо Смирненски” в район „Западен”  – беше тържествено осветен на 9 май 2015 г. в деня, когато Светата Църква празнува Пренасяне мощите на св. Николай.  Храмът представлява еднокорабна, еднокуполна базилика с височина 22 метра и площ от 200 кв. м. До него се издига 24-метрова камбанария с два вградени часовника.

Въпреки че в богоспасяемия град Пловдив има много прекрасни храмове, и най-новият от тях е уникален и забележителен с прекрасната си архитектура, изящно вътрешно оформление и красив резбован иконостас.

 


DSC 0789aaЧинът на освещаване бе отслужен на 9 май 2015 г. с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  от Преосвещения Знеполски епископ Арсений –  първи викарий на митрополита. Първата Божествена света Литургия възглави по покана на архиерея на Пловдивска епархия Негово Високопреосвещенство архиепископът на Йопия Дамаскин от Йерусалимската патриаршия. В съслужение с него бяха Високопреосвещените митрополити Пловдивски Николай и Великотърновски Григорий, Преосвещените епископи Знеполски Арсений и Белоградчишки Поликарп, тогава викарий на Видинския митрополит, архим. Евтимий от Видинска епархия, както и много свещеници от епархията и страната. Преди началото на богослужението духовници от Кипърската православна църква донесоха за поклонение частици от светите мощи на дивните Божи угодници и чудотворци Св. Николай Мирликийски и св. Лука Симферополски.  Много официални гости и стотици миряни дойдоха на освещаването и първата св. Литургия. На всички, които присъстваха на богослужбата, бе раздадено парченце от одеждата, с която Знеполският епископ Арсений извърши чина на освещаване.  

ИСТОРИЯ

DSC 6939Историята на храма започва 10 години по-рано, когато Кирил Василев, собственик на фирмата „Хелиос Метал”, вижда в украинския град Николаев малък красив храм, посветен на св. Николай Мирликийски Чудотворец.  Кирил Василев е впечатлен и решава да изгради в Пловдив реплика на същия храм. Той се обръща към кметството в район „Западен”, което одобрява намерението му и дарява терен за строителството.  

По препоръка на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай размерите на храма са увеличени 2 пъти и половина спрямо оригинала в Николаев. Архитектурният проект е дело на архитект Илко Николов и неговия екип: арх. Стоян Тодоров /архитектура/, инж. Станимир Стоянов /конструкции/, инж. Владо Петков /електр./, инж. Валя Николова /В и К/ и инж. Георги Георгиев /ОВК/.

Първата копка е направена на 6 декември 2010 година, а строителството започва 4 юли 2011 година. Строителният процес, който е сложен, нестандартен и уникален за България, е изпълнен от  “Хелиос метал център” ООД и партньорски фирми. Използвани са сложни конструкции, които правят сградата по-устойчива на земетръс и значително по-лека в сравнение с традиционното монолитно строителство. За пръв път в историята на храмовото строителство в България е издигнат метален купол с диаметър 10,7 метра, тегло 12 тона и височина 5,5 м., изцяло произведен и сглобен от "Хелиос метал център”.

hram Sv Nikolai 1При избора на цветовете е използвана руската традиция храмовете отвън да се оцветяват в бяло, синьо и златисто.  От външната страна храмът е покрит с 12 см минерална вата, импрегнирано дърво и 3 пласта хидроизолация. За обшивката на големия купол, както и на четирите по малки кубета и на купола на камбанарията, е използвана специална, оцветена в синьо и украсена със златни звезди неръждаема ламарина с титаново покритие, произведена в Украинския институт по титан “Фико”. Основният купол е обшит с небесно-сини метални плочки и 36 броя звезди. Монтажът е извършен от украински и руски специалисти. Двуметровите кръстове са изработени и позлатени в работилниците на известния украински манастир Киевско-Печорска лавра. Закрепването им е направено от трима работници, качени в коша на подемна вишка, които използват специализирани уреди като лазарен отвес и компас, за да ориентират хоризонталните части на кръста точно в посока “север-юг” според изискванията на източноправославния канон.

Майстори от прочутия леярски род Велеганови отляха камбаните по технология, която се е предавала от поколение на поколение. Общо за храм „Св. Николай Мирликийски” са отлети 6 камбани, най-голямата е 200 килограма, а най-малката - 30 кг. Редът на камбаните - 200 кг., 100 кг., 80 кг., 60 кг., 40 кг. и 30 кг. е изчислен така, че да може да се изпълняват традиционните мелодии, приканващи миряните да дойдат в храма.

След края на грубото строителство през октомври 2013 година започва външната украса на храма. Фасадата е оцветена в бледожълт цвят с бели декоративни елементи. Облицовката бе довършена от семейство Андрей и Екатерина Тоцки от Волгодонск.

hram Sv Nikolai 2Подовата настилка е от четири вида гранит, доставен от Китай. От юли 2014 година до април 2015 година екип от художници, реставратори и иконописци с голямо старание и умение направиха всички стенописи. Иконостасът е дело от ученици и учители от Професионалната гимназия по архитектура и дърворезба “Христо Ботев” в гр. Пловдив и представлява истинско произведение на изкуството с размери 7,25 метра на 7,50 метра и тегло 1,5 тона, като носещата му конструкция е създадена от бял бор , а дърворезбите са изваяни от липа.

Храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” бе отличен със специалната награда на журито на архитектурния конкурс „Сграда на годината”, проведен в края на 2015 г. 

Председател: свещ. Георги Кирилов Авраамов - тел.: 0898 433 738

Енорийски свещеници:

икон. Светозар (Фотий) Георгиев Паунов - тел.: 0893 517 599
прот. Милан Здравков Георгиев - тел.: 0885 645 611

Адрес: бул. "Копривщица" № 19 А

РАБОТНО ВРЕМЕ

 От 7:00 ч. до 19:00 ч. (лятно часово време)
 От 7:00 ч. до 18:00 ч. (зимно часово време)

Телефон: 0898 433 738