Децата на Пловдивска епархия по пътя към Христа

Празнична великденска програма на децата от с. Труд

dsc 4648  Със своето Възкресение нашият Спасител и Господ Иисус Христос  ни даде  Своя мир . Той бе казал на апостолите: “Нова заповед ви давам, да любите един другиго; както Aз ви възлюбих, да любите и вие един другиго. По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си”/Йоан 13: 34-35/.

 Празникът „Възкресение Христово” винаги е бил повод за братско единение и съвместна споделена радост за християните.  И съвсем естествено е в този празничен ден православните да изпитат щастието от Възкресението както по време на в богослужението в храма, така и чрез възраждането на позабравените  т.нар. народни веселия и фолклорни тържества.

В с.Труд от преди пет години се възстанови една такава хубава народна традиция – християните да се събират в двора на храм “Св. Троица”. И тази година след  утренното  богослужение на „Второ възкресение”  децата от детска градина„Бисер, и учениците по ЗИП и СИП „Религия” с преподавател презвитера Екатерина Тошева , както и самодейците от читалище „Светлина”, представиха празнична великденска програма от песни, стихотворения, народния обичай празнуване на „Възкресение Христово” и народни танци и хора. Дворът на храма бе изпълнен от стотици хора, млади и стари, които се насладиха на самодейното творчество. С празнично слово свещеникът о. Кирил Тошев и кметът Красимир Минков приветстваха присъстващите за празника. Дарители бяха осигурили празнична почерпка – печено агне и безалкохолни напитки.  Тържеството  завърши с обща празнична трапеза и кръшни хора.

След това 18 от най-малките участници от ОДЗ „Бисер”- с.Труд, облечени в народни носии, посетиха митрополитския храм “Св. вмчца Марина” в гр. Пловдив, където присъстваха и на част от празничното архиерейско богослужение. След края на Светата литургия те поздравиха Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и многобройните зрители пред сградата на храма  с кратка, но прекрасна музикална програма. Малките християнчета изпълниха тропара „Христос воскресе”, песента „Прекръстване”, стихотворението „Възкръсна Бог”, песента „Чувате  ли вие”, а накрая  развълнуваха всички с танц с кошнички и  „Копаница”. Трогнат от любовта и чистосърдечието на децата,  Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай dsc 4662приветства децата с  кратко слово, което завърши с думите: “Докато има такива прекрасни религиозни деца, България ще просъществува!” След това той ги благослови и им раздаде поднесе много подаръци.