Богослужебна прослава на св. вмчк Мина в Пловдив

dsc 5498dsc 5593      В деня, в който честваме паметта и просим небесната закрила на св. великомъченик Мина Котуански – 11 ноември, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит, отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. св. апли Петър и Павел” в гр. Пловдив. В този храм има чудотворна икона на Св. Мина, както и параклис, посветен на светеца. С владиката съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом  Тодор Тодоров  - председател на храм „Св. св. апли Петър и Павел”, митрополитският протодякон Илиян Александров, митрополитският дякон Ангел Ангелов и свещеници от града. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.


      Стотици благочестиви християни  бяха изпълнили храма в този ден. В края на св. Литургия Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений  произнесе проповед за живота и безграничната вяра на великия и безстрашен Христов воин – св. вмчк Мина, в която каза още:


 „Представете си,  че някой поданик на богата и мощна държава получава прием от нейния цар. Царят милостиво го приема в своя дворец и дори  му обещава, че ще изпълни всичко онова, което попроси от него, та дори и постоянен достъп до царските му палати. Но поданикът, придружаван от бляскавата царска свита, застава пред царя и го моли за паница леща, за няколко лева или в най-добрия  - случай да му дадат от трохите.


Поданикът – това сме ние, повечето днешни православни християни, прилепнали към праха и пръста на тукашните земни блага. Царят – това е Господ Бог, а свитата – неговите ангели и светиите. Бог, Пресвета Богородица, ангелите и всички светии слушат нашите прошения и молитви, очаквайки от нас да им се помолим за нещо наистина стойностно, многоценно и непреходно. Например – да станем по-добри, да получим вечните нетленни блага на Царството Небесно. Но ние занимаваме Бога с други неща. Ние занимаваме неговите Светии единствено или предимно със земни, суетни неща – молим ги богатство, за пари, за къщи, за добре dsc 5704платена работа, за благополучие, та дори и за късмет.  Така например на днес честваният светец – св. великомъченик Мина – се молим и сещаме за него когато загубим някаква скъпа вещ, документ или пари. Споменаваме го в нашите молитви и за късмет, женитба, за семейно благополучие и здраве. Трябва да се молим на този светец, а и на всички други светци, най-напред за духовен напредъкdsc 5774, който се състои в изпълнение на Божиите заповеди и в побеждаване на греховете, на нашите греховни привички и наклонности. Нека му се молим за намиране на единствено истинската православна вяра и църква и за утвърждаването им в тях, а след това за намиране на загубените си вещи. Нека най-напред се молим на Христа Бога да ни намери, скитащи в пустинята на света, и ни върне в Своето стадо, в Своята кошара – Църквата, а сетне за всичко останало.”


        Като припомни най-важните моменти от житието на св. вмчк Мина, Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений разказа и за многобройните чудеса, случили се от древността до днес на хиляди благочестиви християни с благодатната закрила и покровителство на светеца. След края светата богослужба  епископ Арсений произнесе молитва пред иконата на св. Мина.  Викарният епископ преподаде архипастирския  благослов  и поздравите на правоправящия архиерей на епархията  Негово Високопреосвещенство митрополит Николай по случай втория храмов празник.